Elokuvat (K13)

Elokuvissa englanninkielinen tekstitys, ellei toisin mainita!

1. FROZEN CARP (Отмороженный карп, Pakastettu karppi)

Pienen syrjäkylän eläkkeelle jäänyt opettaja Jelena Mihailovna saa tietää olevansa kuolemansairas. Suuressa kaupungissa bisnesmiehenä toimiva poika ei ehdi auttaa, mutta se ei lannista hassuihin silmälaseihin kietoutunutta vanhusta. Mihailovna ottaa kohtalon kouran omiin käsiinsä ja järjestää itse omat hautajaisvalmistelunsa. Tilanteet seuraavat toisiaan ja lopulta tarina liukuu kommelluksesta toiseen kuin Gogolin Kuolleet sielut konsanaan.

Pakastettu karppi on koomisen surullinen tarina, jossa on mukana ripaus groteskiutta ja surrealismia. Se on kunnianosoitus Venäjän syville syrjäseuduille, jota ei suurten kaupunkien kiireinen syke tavoita. Elokuvan suosio perustuu sen pääroolin esittäjän Мarina Nejolovan ja rakastetun neuvostonäyttelijä Alisa Freindlichin (s. 1934) väliseen hysteerisen hauskaan dynamiikkaan.

2. The Tolstoy defence (Tarina eräästä kohtaamisesta, История одного назначения)

Perustuu tositapahtumiin.

1800-luku, jalkaväkirykmentti ja paikkana Tulan alue, jossa tapahtuu rikos. Pääkaupungista saapunut luutnantti Grigori Kolokoltsev lavastetaan syylliseksi. Häntä odottaa sotaoikeus ja kuolemantuomio. Historiallisessa draamassa Kolokoltsev pyytää kreivi Leo Tolstoilta apua, joka päättää auttaa syyttömän penkille joutunutta.

Yleisöpalkintoja voittanut lähes parituntinen draama on elokuvakriitikko Anton Dolinin sanoin ”sarkastinen, kitkerä, vihainen ja hyvinkin oikeaan osuva kuvaus liberalismista Venäjällä

3. Elephants can play football (Kyllä norsutkin osaavat jalkapalloa potkia, Слоны могут играть в футбол)

Keski-iän kynnyksellä sinnittelevä Dimitri on työmatkallaan lapsuuden kaupungissa. Ravintolan illassa hän kohtaa ystävänsä tyttären, joka täyttää juuri orastavat seitsemäntoista. Aamun valjetessa juodaan jo kahvit – hänen kanssaan. Yhtäkkiä meren rannalla lipuva vanha kaupunki alkaa näyttää romanttisia puolia itsestään…

Tämä runollinen elokuva vie Vladimir Nabokovin Lolitan kävelylle meidän aikaamme.

”Mitä ihmeen norsut? Entä miten se jalkapallo tähän liittyy?”

4. The lord eagle (Lintujen kuningas, TOYON KYYL, Царь-птица)

Siperian Jakutia. 1930-luku. Kaukaisella taigan havumetsävyöhykkeellä asustelee vanhus nimeltä Mikipper ja hänen vaimonsa Oppuos. Lehmät, metsästys ja kalastus muodostavat koko elämän yksinkertaisen kirjon. Eräänä kauniina alkutalven päivänä pariskunnan elämään lennähtää lintujen kuningas. Vanhukset eivät uskalla hätistää eläintä, sillä kotka on pyhä lintu. Koko talven ajan he ruokkivat petoeläintä, jotta tämä ei kävisi karjan kimppuun. Kylmänä uudenvuoden aattona tapahtuu ihme: kotka lennähtää sisälle ja asettuu ikonien luokse.

Siitä päivästä lähtien heidän elämästä tulee yhtä.

Tämä kokonaan jakuutiksi puhuttu Lintujen kuningas voitti Moskovan kansainvälisen elokuvajuhlien (MIFF) vuoden 2018 pääpalkinnon.

5. Mullah (Мулла) Tataarielokuva

Mullah on šiialaisessa islamissa alimman tason uskonoppinut, joka johtaa moskeijoissa rukouksia, suorittaa uskonnollisia seremonioita sekä opettaa islamilaisissa kouluissa.”

Asfandijar pääsee vapaaksi vankilasta ja saa yllättäen mahdollisuuden ryhtyä uskonnolliseksi opettajaksi maaseudun uudella moskeijalla. Tataarikylää riivaa työttömyys, rikollisuus, ahneus ja alkoholismi, eikä uutta mullahia katsota hyvällä, kun jännitteet pahenevat entisestään. Mutta rankkojen kokemusten uuvuttama Asfandijar ymmärtää olevansa juuri oikeassa paikassa: hänen tehtävänsä on auttaa kaikkia, jotka tarvitsevat apua.

Värikäs, kaunis sekä sulosointuinen Mullah on kazanilaisen TatarKino-tuotantoyhtiön lippulaiva.

6.Sobibor (Tuhoamisleiri nimeltä Sobibor, Собибор)


Perustuu tositapahtumiin.

Puola. 1943. Eurooppa repeää reunoistaan samalla kun punaisen armeijan venäjänjuutalainen luutnantti Aleksandr Petšorski (1909-1990) joutuu kansallissosialistisen Saksan pahamaineiselle tuhoamisleirille. Yhdessä muiden vankien kanssa hän suunnittelee kapinan, josta tulee ainoita onnistuneita natsien keskitysleireissä tapahtuneita vastarintoja.

”Historiallisesta aiheesta olisi saanut varsin mojovan äksönleffan, mutta ohjaaja Habenskin käsittelyssä helvetin leireiltä löytyy jotain paljon tärkeämpää: humaanius.”

Venäläisen sotakaluston lisäksi elokuvassa näyttelee mm. ranskan-amerikkalainen 90-luvun toimintatähti Christopher ”Highlander” Lambert

7. VMayakovsky (Astu Majakvoskin ruumiiseen, ВМаяковский)

Minun täytyy varoittaa teitä. Tämä ei ole mikään helvetin elokuva. Tämä on kollaasi, joka yhdistää itseensä teatteria, videotaidetta ja dokumenttia.

Meillä on kasa näyttelijöitä, meillä on teatterikulissit ja meillä on kirjat täynnä historiaa. Tehdään tästä kaikesta kahden tunnin mittainen matka. Aleksandr Sheinin (s. 1976) kollaasiteos näyttää miten neuvostoliittolainen avantgarde-taiteilija ja tulisielu Vladimir Vladimirovitš Majakovski (1893-1930) kasvaa punkkarista patsaaksi, ja yhtäkkiä minä viimeisessä sivulauseessa ymmärrän miksi sanat ”taiteilija” ja ”taistelija” ovat niin lähekkäisiä ystäviä.

Vaikka Astu Majakovskin ruumiiseen nostaakin balsamoidun taiteilijan menneisyyden sarkofagista, täytyy muistaa ettei Putinin katseen alla mikään ole muuttunut: jälleen kerran taiteilijat joutuvat taistelemaan taiteen ja politiikan nyrkkeilyareenalla, sillä vain taide yksin voi huomenna aiheuttaa uuden vallankumouksen.

8. Anna and Vano. Bathroom and wine (Anna ja Vano. Kylpyamme ja viini, Анна и Вано. Ванна и Вино)

Vano on georgialaisen viinitilallisen poika, joka on Moskovan ruuhkissa jo hukannut yhteyden sukunsa henkiseen perintöön. Onni kuitenkin kääntää tuhlaajapojalle selkänsä: pankin gorillojen saapuessa vaatimaan lainan takaisinmaksua, joutuu Vano aloittamaan oman viinituotantonsa. Polkiessaan rypäleitä vuokra-asuntonsa kylpyammeessaan, hän kuulee esivanhempiensa taivaalliset äänet ja saa lahjaksi viiniviljelyn salat. Tuore rypälejuoma pelastaa Vanon pinteestä, mutta pian käy ilmi että taianomaisella viinillä on myös seurauksensa…

Lyhytelokuva Viinikylpy on ohjaaja Aleks Nektonin (s. 1979) lopputyö, joka on voittanut useita opiskelijapalkintoja.

9. Anna´s war (Sota pienen Annan silmin, Война Анны)

Verisessä sodassa tapahtuu ihme: pieni tyttö selviää joukkoampumisen ja piiloutuu saksalaisen komendantin kamiinaan. Sieltä hän tarkkailee sodan julmuuksia kivun ja epätoivon silmillä, jotka muuttuvat tässä maailmassa aikuisen katseeksi. Tässä sodassa ei ole voittajia.

”Hänen elokuvansa ovat tarkkaan hiottuja timantteja, joiden ympärille koruseppämme on kietonut kauneinta ja kalleinta metallia.”

Ohjaaja Aleksei Fedortšenko (s. 1966) on useissa kritiikeissä nostettu Andrei Tarkovskin ja Aleksandr Sokurovin rinnalle. Elokuvan yksinäistä pääroolia tulkitseva lapsinäyttelijä Marta Kozlova (s. 2009) sai Kinotavr-festivaalien vuoden 2018 erikoispalkinnon.

10. Little train (Lasten leikkijuna, Маленький поезд)

Ranskankielinen

Moskovalaisen psykoanalyytikon puheille saapuu kaksikielinen perhe. Pienen pojan pitäisi aloittaa jo koulu, mutta hän ei puhu eikä pukahda. Sanojen sijasta poika tykkää leikkiä pienellä rautatiellään. Terapeutti päättää osallistua veturien ja vaunujen maailmaan, jonka seurauksena todellisuus pojan ympärillä alkaa muovautua uudelleen…

Pääasiassa ranskannkielisen lyhytelokuvan ohjaaja Tamara Dondurei on tunnetun pedagogi-ohjaajan Marina Razbežkinan (s. 1948) oppilas.

11. Mira (Mira – mies joka halusi rauhaa, Мира)

Perustuu tositapahtumiin.

Slovakialainen emigrantti Miroslav ”Mira” Rogats päättää muuttaa yksitoikkoisen elämänsä Iso-Britanniassa ja lähtee separatistien hallitsemalle itäisen Ukrainan alueelle. Levottomalla Donetskin maapläntillä hän ymmärtää elämäntehtävänsä: neuvostoimperiumin symboloiden elvyttämisen. Leninin patsaat on palautettava takaisin jalustoilleen.

Tässä dokumentaalisessa elokuvassa tarinan henkilöt näyttelevät itseään.

Mira on rehellinen yritys ymmärtää itäisen Ukrainan tulehtunutta tilannetta.”

12. The last day (Viimeinen päivä, Последний день)

26-minuuttinen lyhytdokumentti kertoo Armenian vuoden 2018 kevään rauhanomaisesta samettivallankumouksesta, jossa ei ammuttu yhtään luotia. Ohjaaja Rastorgujev seurasi 11 päivän ajan tapahtumia, joiden aikana kansa eli yhdessä voimakkaita tunnetiloja huolen, murheen ja onnen euforian parissa.

Palkittu ja arvostettu dokumentaristi Aleksandr Rastorgujev (1979-2018) ammuttiin autoonsa kahden muun toimittajan kanssa Keski-Afrikan tasavallassa, jossa he olivat tekemässä dokumenttia Venäjän epävirallisista palkkasotureista.

13. Closeness (Läheisyys, Теснота)

Elokuvan tarina perustuu Tšetšenian sodan aikaisiin tositapahtumiin.

Pohjois-Kaukaasia. 1998. 24-vuotias Ilana on kotoisin hyvästä perheestä, mutta suvun musta lammas tekee kaiken toisin. Riitelee isänsä kanssa. Työskentelee autokorjaamolla ja käyttää öljyisiä työvaatteita myös arjessa. Tapailee miestä, joka ei kelpaa vanhemmille. Kapinallinen tytär janoaa vapautta ja kulkee omia polkujaan. Mutta kun avioliiton satamaan asteleva veli tulevan vaimonsa kanssa kidnapataan, osoittautuu Ilana ainoaksi, joka kykenee toimimaan oikealla hetkellä.

Mutta millä hinnalla?

”Tämä elokuva kertoo ihmisistä Venäjän reunoilla, jossa poliittiset ongelmat on lakaistu maton alle, mutta mikään ei ole oikeastaan muuttunut.”

Iholle käyvä läheisyys on ohjaaja Kantemir Balagovin (s. 1991) palkittu debyyttiohjaus.

14. Core of the world (Сердце мира)

Syvän metsän ja kirkkaan joen peittämässä erämaassa asustelee Jegor, joka työskentelee eläinlääkärinä metsästyskoirien leirillä. Ketut, hirvet, mäyrät ja koirat ovat hänen elämänsä. Tunnollisena työntekijänä Jegor paitsi hoitaa eläimiä, puhdistaa myös häkkejä, pitää huolta työntekijöistä sekä ottaa vastaan uusia asiakkaita ja heidän koiriaan. Eläimiä hän ymmärtää paremmin kuin ihmisiä, mutta erämaan lääkärillä on kielletty haave: tutustua isäntäperheeseen ja tulla osaksi tätä.

”Kävin katsomassa tämän elokuvan ja mietin, että voiko tästä kirjoittaa mitään. Päätin että kirjoitan. Ihmisten on saatava tietää, että tällaisia elokuvia on olemassa.”

Sydämessä maailman voitti elokuvafestivaali Kinotavrin vuoden 2018 pääpalkinnon. 

Elokuvissa englanninkielinen tekstitys!